• 2509 Esztergom, Damjanich út 143.

Fogszabályozás

 

Néhány évvel ezelőtt a fogszabályozás még kellemetlennek, sőt szégyellnivalónak számított, ma már szerencsére az egészségtudatos életszemlélet része lett. Ideális esetben már gyermekkorban kiderülnek azok az esztétikai és funkcióbeli eltérések, melyeket ilyenkor még könnyűszerrel tudunk kivehető készülékekkel kezelni. Nem lehet eleget hangsúlyozni ebben a témakörben sem a rendszeres fogászati kontrollok jelentőségét, ezzel a preventív szemlélettel megelőzhetőek lennének a felnőttkora súlyoz torzulást okozó komoly eltérések.

Nagyon fontos, hogy sok esetben nem szabad megvárni a fogszabályozó kezeléssel a tejfogak leváltását, már tej- és váltófogazatban el kell kezdeni azt. Már régen megdőlt az a nézet, hogy csak maradó fogakat szabályozunk! Szerencsére mára korszerű és egyre fejlődő technológiák állnak rendelkezésünkre, melynek köszönhetően a fogszabályozásnak eltűnt a felső korhatára, felnőtteket is biztonságosan és sikeresen tudunk kezelni. A rengeteg elérhető megoldásnak köszönhetően ráadásul már akár olyan módszerek is választhatóak, ahol a fogszabályozó készülék majdnem vagy teljesen láthatatlan.

A fogszabályozó kezelést mindig megelőzi egy nagyon alapos kezeléstervezés, mely magába foglalja röntgen felvételek, fotó dokumentáció és gipszminták készítését. A pontos kezelési terv, várható hordási idő csakis ezek ismeretében állapítható meg felelősen. A Dentalfa Fogorvosi Rendelőben a legmodernebb szakmai irányvonalaknak megfelelően (amennyiben csak lehetséges) előtérbe helyezzük a foghúzás nélküli fogszabályozást, még felnőttek esetében is.

Bővebben

Esztétikai fogászat és fogmegtartó kezelések

 

Esztétikai fogászat

Az igényes fogászati ellátás nem merül ki a rágóképesség helyreállításában… a tökéletes funkció együtt kell járjon a kiváló esztétikummal. Ehhez elhivatottság, kiváló fogászati anyagok, manualitás, komoly szakmai felkészültség szükségeltetik.

Kezeléseink során minden esetben erre törekszünk.

Tömések: A fog tömésére általában kisebb és közepes fogszuvasodás vagy

sérülés következtében kialakuló foganyaghiány esetében kerül sor. Esztétikus töméseink kiváló minőségű fényre kötő kompozitból készülnek, teljes mértékben igazodva az eredeti fogszínhez.

Betétek: A betéteket olyan esetben alkalmazzuk, amikor a meglévő foganyag már olyan kevés, hogy tartása nem elegendő egy hagyományos tömés elkészítéséhez, de szeretnénk a fogból minél kevesebbet feláldozni. A betét, olyan szilárd tömésfajta, amelyet fogtechnikus készít el, lenyomat alapján. Kiterjedése alapján megkülönböztetünk inlay-ket (kisebb méretű) és onlay-kat (nagyobb méretű, pótolja a rágófelszíni csücsköket is). Anyagát tekintve készülhet fogászati kompozitból, porcelánból és aranyból. Előnye a hagyományos töméssel szemben, hogy sokkal ellenállóbb a rágás során fellépő erőhatásokkal szemben, belső szerkezete rendezettebb és nem zsugorodik a fogba helyezést követően, így abban feszülést nem okoz. Szépen megmunkálható, így tökéletesen élethű formát ad a fognak. Nem színeződik el, nem korrodál, nem oldódik és így nem is allergizál. Gyökérkezelés után, a fog koronai részének helyreállításakor is gyakran készül betét, hiszen a kezelés során a fogak a nagy foganyag veszteség miatt sokszor meggyengülnek, könnyebben törhetnek. Az Inlay/onlay készítése a tömés és a korona közötti „átmenet”, amely tökéletes esztétikai és funkcionális eredményt ad.

Porcelán és direkt héjak:

Héjakkal a fogak színét, formáját tökéletesíthetjük. Alkalmazhatóak a tág fogközök szűkítésére, illetve a metszőfogak balesetes éltörésének restaurálására is.

Héjakkal a mosoly egységesebb lesz, változtathatunk akár a fogak hosszán, szélességén, domborúságán, és bizonyos mértékben korrigálhatjuk a fogak állását is, beljebb, vagy kijjebb is helyezhetjük őket a fogívben.

Direkt és indirekt héj esetében is a fogak orcai felszínét kell megmunkálni, a készítendő héj anyagától és az adott szituációtól függően 0,3-0,8mm mélységben. Ezt a hiányzó részt pótoljuk vagy egy ülésben rögtön az előkészítés után tömőanyaggal (direkt héj) vagy lenyomatvételt követően a fogtechnikai labor által elkészített porcelán restaurációval (indirekt héj). Ezt egy következő ülés során rögzítjük a fogon egy speciális ragasztó segítségével.

A héjak készítése azonban nem minden esetben javasolható. Ha a fog két oldalról tömött, a régi tömések eltávolítása és a külső felszín preparálása után általában már olyan nagy a hiányzó foganyag mennyisége, hogy héj helyett sokszor inkább korona készítését javasoljuk.

Fémmentes porcelán korona:

Korona készítésekor a fog már olyan mértékben károsodott, hogy töméssel, vagy betéttel a hiányzó részeket már nem lehet pótolni. Ilyekor a fogat kb 1-1.5mm mélységben körbe kell csiszolnunk, és a magasságából is legalább ennyit el kell vennünk. A csonkról ezután lenyomatot veszünk és ideiglenes műanyag koronát készítünk, amíg a végleges fogpótlás el nem készül.

Minden korona szerkezetileg két részből áll, a csonkra pontosan illeszkedő, a preparációs szélig érő vázból és az arra készülő fogszínű és fog formájú leplezésből.

A váz anyaga szerint megkülönböztetünk fémvázas (speciális fogászati, nikkelmentes fémötvözet, arany) vagy fémmentes (cirkónium, porcelán) koronákat.

A hagyományos fémkerámia koronák fém alapja, amire a porcelánt égetik, nem engedi át a fényt. Fémmentes koronák esetében a fény akadálytalanul jut be a fogba, ami a fognyaknál és az íny szélénél visszasugározódik. Ezek a területek világosabbak és élettelibb színűek lesznek, az ínyszél szép rózsaszínű marad. Nagy előnyük, hogy megbízhatóbban tudjuk a fogakhoz rögzíteni őket és szemben a fémötvözetekkel, nem allergizálnak.

 

A gyökérkezelés

A gyökérkezelés szó sajnos sokunknak fájdalmat, gócbetegséget, cisztát, letört fogat, sok szenvedés után foghúzást juttat eszünkbe. Ez nem alaptalan, hiszen a tökéletes gyökérkezelés – főleg a hátsó fogaknál – az egyik legnehezebben kivitelezhető fogászati beavatkozás. Sokszor egyszerűbbnek tűnik a fájós fogat kihúzni. Egy fog elvesztése azonban sok bajjal járhat. Bedőlnek a szomszéd fogak, kiemelkedik a szemben lévő fog, ínytasak alakulhat ki a fog mellett, egyoldalivá válhat a rágás, állkapocsizületi problémák merülhetnek fel (pl.kattogás, fájdalom). Egy hiányzó fog pótlása költséges lehet és ép fogak lecsiszolásával is járhat!

Célja:
Gyökérkezeléssel a súlyosan károsodott fogakat megőrizhetjük, funkciójukat helyreállíthatjuk.
Okai:
A gyökérkezelés leggyakoribb oka, hogy a fogszuvasodást okozó baktériumok olyan mélyre terjednek a fog kemény szöveteiben, hogy elérik fogbél üregét és a fogbél baktériumokkal fertőződik, begyullad, majd a gyulladás következtében elhal. A fogbél gyulladása később tovább terjedhet a fogat tartó csontszövet felé, súlyos gyulladást kialakítva, mely a fog elvesztését is okozhatja. Baleset következtében letört fogak esetében is szükség lehet gyökérkezelésre, ilyenkor sérülhet és baktériumokkal fertőződhet a fogbél.Továbbá fogágybetegség következtében, a fog tartó szerkezete felől is fertőződhet a fogbél.

A gyökérkezelés folyamata:
A kezelést teljes fájdalommentességet biztosító érzéstelenítésben hajtjuk végre. Érzéstelenítést követően a fogat izoláljuk a szájüregben lévő baktériumoktól, nyáltól és a fog üregrendszerét mechanikailag, kémiailag tisztítjuk. Ezen tisztítási folyamat során eltávolítjuk a fogbél üregében lévő ér és ideg képleteket, valamint az üregrendszerben lévő és az üregrendszer falába beivódott baktériumokat. Minél súlyosabb a gyulladásos folyamat annál mélyebben ivódnak be a baktériumok a gyökércsatornák falába. Ebből következik, hogy különböző esetekben különböző mértékben szükséges a gyökércsatornák falának tisztítása. Mélyebben kell tisztítani a csatorna falait elhalt fogak esetében vagy ha az előzetes röntgen felvételen krónikus gyulladásra utaló jeleket látunk. Ez több időt igényelhet, mely a kezelési időt növeli. Ezért egy súlyos gyulladásban lévő fog gyökérkezelése akár egy- másfél órán át is tarthat. A gyökércsatorna mechanikai tisztítását gyökérkezelő tűkkel végezzük, melyek lehetnek kézi és speciális gépi meghajtásúak. A kémiai tisztítást speciális kanülökkel bejuttatott fertőtlenítő szerekkel végezzük. A gyökérkezelés folyamata a gyökércsatorna teljes hosszában kell történjen, ezért szükség van a gyökércsatornák hosszának mérésére. Erre alkalmas speciális hosszbemérő eszköz: apex lokátor.

A gyökércsatornák tömése:
A csatornák tisztítását és megmunkálását követően végezzük el a gyökércsatorna rendszer tömését. Attól függően, hogy milyen súlyos volt a gyulladás, szükséges lehet egy ideig ideiglenes gyökértömést alkalmazni, mely egy fertőtlenítő hatású anyag.
A végleges gyökértömést többféle technikával végezhetjük. Leggyakrabban hideg lateral kondenzációs eljárást alkalmazunk. Az eljárás lényege, hogy a gumiszerű gyökértömő anyagot (guttapercha) hidegen juttatjuk a csatornákba és nyomással a csatornák falához préseljük. Bizonyos bonyolultabb esetekben nem ez a technika a legjobb választás, ekkor szükséges lehet egyéb, a gyökértömő anyagot meleg, még folyékony állapotban a gyökércsatornába juttató gyökértömési technikák alkalmazása.

A gyökérkezelt fogak végleges helyreállítása:
A gyökérkezelés során a fog kemény szöveteinek nagy részét eltávolítjuk, ezáltal a fog jelentősen meggyengül. Hosszú távú, tartós megoldás szükséges, melyek az esztétikát és a funkciót is helyreállítják és megvédik a maradék foganyagot a töréstől. Ilyen megoldások lehetnek a meglévő foganyagtól függően: betét (inlay, onlay), korona, csonkkiegészítő csapos műcsonk és korona.
Gyökérkezelés során felmerülő nehézségek:
A gyökérkezelések sikeressége szempontjából rendkívül fontos a fent említett lépések precíz végrehajtása. Ez nagyon eltérő nehézségű lehet, a csatornák számától, alakjától, a fog pozíciójától, valamint a gyulladás súlyosságától függően. Ezért bizonyos kezelések nagyon gyorsan kivitelezhetőek, míg más esetekben a kezelés akár másfél, két órát is igénybe vehet. Abban az esetben, ha a gyökértömés minősége nem megfelelő (pl.: pontatlan hosszúságban készítették, nem elég tömör) szükséges lehet a régi gyökértömések cseréje. Ebben az esetben a kezelés idejét megnyújtja, hogy a régi gyökértömő anyagot teljesen el kell távolítani a csatornarendszerből. Az újra gyökérkezelések során előzőleg elkövetett gyökércsatorna megmunkálási hibák kiküszöbölésére is szükség lehet. Ez sokszor nagyon bonyolult, hosszadalmas folyamat lehet, és némileg csökkentheti a beavatkozás sikerességét.

 

Bővebben

Fogfehérítés

 

A fogfehérítést kizárólag egészséges, tiszta fogfelszínen lehet elvégezni. Az eredményesség és a legszebb fogszín elérése érdekében a fogfehérítést többnyire megelőzi egy fogkőeltávolítás. A fehérítés megkezdése előtt a szuvas fogakat feltétlenül be kell tömni, a rosszul záró töméseket cserélni kell, ellenkező esetben a fehérítő anyag a fog belsejébe vándorolva a fogbél visszafordíthatatlan irritációját okozhatja. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a fehérítő anyag csak a fogakat fehéríti, a tömések, fogpótlások színén nem változtat. Ezért a front régióban, látható helyeken a fehérítés után a már meglévő tömések színe elüthet, ezért azokat előfordulhat, hogy újra kell tömni (a koronát cserélni kell).

A fehérítő gélt egy speciális, egyénileg készülő és a fogak felszínéhez pontosan igazodó sín segítségével visszük fel. A fogfehérítő sínt lenyomatvételt követően a fogtechnikai laboratórium készíti el. A sín anyaga vékony műanyag fólia, melynek viselése kényelmes. A fogfehérítés eredménye egyénenként változik, erőteljesen befolyásolja a kiindulási fogszín.

Általában a sín éjszakai használatát szoktuk javasolni, mert ilyenkor biztosított a zavartalan 5-6 órás hatóidő. A tapasztalatok szerint 7-8 éjszaka elegendő a várt fogszín eléréséhez. A fogfehérítési procedúra alatt és utána min. 2 hétig kerülendő a színes italok, ételek fogyasztása, (pl.kávé, tea, vörösbor, cékla, spenót, stb) illetve a fogak nagyon hideg és meleg ingerekkel való érintkezése. Az eljárás mellékhatásaként fogérzékenység léphet fel, ilyenkor speciális érzékenység csökkentő zselé használatát javasoljuk. Ez az érzékenység idővel magától is múlik. A helyesen, az orvos utasításai szerint, ellenőrzése mellett végzett fogfehérítő kezelés biztonságos, a fogakat egyáltalán nem roncsoló eljárás. Fogfehérítést nem végzünk 18 éves kor alatt, illetve várandós kismamák esetében.

Bővebben