• 2509 Esztergom, Damjanich út 143.

 

Esztétikai fogászat

Az igényes fogászati ellátás nem merül ki a rágóképesség helyreállításában… a tökéletes funkció együtt kell járjon a kiváló esztétikummal. Ehhez elhivatottság, kiváló fogászati anyagok, manualitás, komoly szakmai felkészültség szükségeltetik.

Kezeléseink során minden esetben erre törekszünk.

Tömések: A fog tömésére általában kisebb és közepes fogszuvasodás vagy

sérülés következtében kialakuló foganyaghiány esetében kerül sor. Esztétikus töméseink kiváló minőségű fényre kötő kompozitból készülnek, teljes mértékben igazodva az eredeti fogszínhez.

Betétek: A betéteket olyan esetben alkalmazzuk, amikor a meglévő foganyag már olyan kevés, hogy tartása nem elegendő egy hagyományos tömés elkészítéséhez, de szeretnénk a fogból minél kevesebbet feláldozni. A betét, olyan szilárd tömésfajta, amelyet fogtechnikus készít el, lenyomat alapján. Kiterjedése alapján megkülönböztetünk inlay-ket (kisebb méretű) és onlay-kat (nagyobb méretű, pótolja a rágófelszíni csücsköket is). Anyagát tekintve készülhet fogászati kompozitból, porcelánból és aranyból. Előnye a hagyományos töméssel szemben, hogy sokkal ellenállóbb a rágás során fellépő erőhatásokkal szemben, belső szerkezete rendezettebb és nem zsugorodik a fogba helyezést követően, így abban feszülést nem okoz. Szépen megmunkálható, így tökéletesen élethű formát ad a fognak. Nem színeződik el, nem korrodál, nem oldódik és így nem is allergizál. Gyökérkezelés után, a fog koronai részének helyreállításakor is gyakran készül betét, hiszen a kezelés során a fogak a nagy foganyag veszteség miatt sokszor meggyengülnek, könnyebben törhetnek. Az Inlay/onlay készítése a tömés és a korona közötti „átmenet”, amely tökéletes esztétikai és funkcionális eredményt ad.

Porcelán és direkt héjak:

Héjakkal a fogak színét, formáját tökéletesíthetjük. Alkalmazhatóak a tág fogközök szűkítésére, illetve a metszőfogak balesetes éltörésének restaurálására is.

Héjakkal a mosoly egységesebb lesz, változtathatunk akár a fogak hosszán, szélességén, domborúságán, és bizonyos mértékben korrigálhatjuk a fogak állását is, beljebb, vagy kijjebb is helyezhetjük őket a fogívben.

Direkt és indirekt héj esetében is a fogak orcai felszínét kell megmunkálni, a készítendő héj anyagától és az adott szituációtól függően 0,3-0,8mm mélységben. Ezt a hiányzó részt pótoljuk vagy egy ülésben rögtön az előkészítés után tömőanyaggal (direkt héj) vagy lenyomatvételt követően a fogtechnikai labor által elkészített porcelán restaurációval (indirekt héj). Ezt egy következő ülés során rögzítjük a fogon egy speciális ragasztó segítségével.

A héjak készítése azonban nem minden esetben javasolható. Ha a fog két oldalról tömött, a régi tömések eltávolítása és a külső felszín preparálása után általában már olyan nagy a hiányzó foganyag mennyisége, hogy héj helyett sokszor inkább korona készítését javasoljuk.

Fémmentes porcelán korona:

Korona készítésekor a fog már olyan mértékben károsodott, hogy töméssel, vagy betéttel a hiányzó részeket már nem lehet pótolni. Ilyekor a fogat kb 1-1.5mm mélységben körbe kell csiszolnunk, és a magasságából is legalább ennyit el kell vennünk. A csonkról ezután lenyomatot veszünk és ideiglenes műanyag koronát készítünk, amíg a végleges fogpótlás el nem készül.

Minden korona szerkezetileg két részből áll, a csonkra pontosan illeszkedő, a preparációs szélig érő vázból és az arra készülő fogszínű és fog formájú leplezésből.

A váz anyaga szerint megkülönböztetünk fémvázas (speciális fogászati, nikkelmentes fémötvözet, arany) vagy fémmentes (cirkónium, porcelán) koronákat.

A hagyományos fémkerámia koronák fém alapja, amire a porcelánt égetik, nem engedi át a fényt. Fémmentes koronák esetében a fény akadálytalanul jut be a fogba, ami a fognyaknál és az íny szélénél visszasugározódik. Ezek a területek világosabbak és élettelibb színűek lesznek, az ínyszél szép rózsaszínű marad. Nagy előnyük, hogy megbízhatóbban tudjuk a fogakhoz rögzíteni őket és szemben a fémötvözetekkel, nem allergizálnak.

 

A gyökérkezelés

A gyökérkezelés szó sajnos sokunknak fájdalmat, gócbetegséget, cisztát, letört fogat, sok szenvedés után foghúzást juttat eszünkbe. Ez nem alaptalan, hiszen a tökéletes gyökérkezelés – főleg a hátsó fogaknál – az egyik legnehezebben kivitelezhető fogászati beavatkozás. Sokszor egyszerűbbnek tűnik a fájós fogat kihúzni. Egy fog elvesztése azonban sok bajjal járhat. Bedőlnek a szomszéd fogak, kiemelkedik a szemben lévő fog, ínytasak alakulhat ki a fog mellett, egyoldalivá válhat a rágás, állkapocsizületi problémák merülhetnek fel (pl.kattogás, fájdalom). Egy hiányzó fog pótlása költséges lehet és ép fogak lecsiszolásával is járhat!

Célja:
Gyökérkezeléssel a súlyosan károsodott fogakat megőrizhetjük, funkciójukat helyreállíthatjuk.
Okai:
A gyökérkezelés leggyakoribb oka, hogy a fogszuvasodást okozó baktériumok olyan mélyre terjednek a fog kemény szöveteiben, hogy elérik fogbél üregét és a fogbél baktériumokkal fertőződik, begyullad, majd a gyulladás következtében elhal. A fogbél gyulladása később tovább terjedhet a fogat tartó csontszövet felé, súlyos gyulladást kialakítva, mely a fog elvesztését is okozhatja. Baleset következtében letört fogak esetében is szükség lehet gyökérkezelésre, ilyenkor sérülhet és baktériumokkal fertőződhet a fogbél.Továbbá fogágybetegség következtében, a fog tartó szerkezete felől is fertőződhet a fogbél.

A gyökérkezelés folyamata:
A kezelést teljes fájdalommentességet biztosító érzéstelenítésben hajtjuk végre. Érzéstelenítést követően a fogat izoláljuk a szájüregben lévő baktériumoktól, nyáltól és a fog üregrendszerét mechanikailag, kémiailag tisztítjuk. Ezen tisztítási folyamat során eltávolítjuk a fogbél üregében lévő ér és ideg képleteket, valamint az üregrendszerben lévő és az üregrendszer falába beivódott baktériumokat. Minél súlyosabb a gyulladásos folyamat annál mélyebben ivódnak be a baktériumok a gyökércsatornák falába. Ebből következik, hogy különböző esetekben különböző mértékben szükséges a gyökércsatornák falának tisztítása. Mélyebben kell tisztítani a csatorna falait elhalt fogak esetében vagy ha az előzetes röntgen felvételen krónikus gyulladásra utaló jeleket látunk. Ez több időt igényelhet, mely a kezelési időt növeli. Ezért egy súlyos gyulladásban lévő fog gyökérkezelése akár egy- másfél órán át is tarthat. A gyökércsatorna mechanikai tisztítását gyökérkezelő tűkkel végezzük, melyek lehetnek kézi és speciális gépi meghajtásúak. A kémiai tisztítást speciális kanülökkel bejuttatott fertőtlenítő szerekkel végezzük. A gyökérkezelés folyamata a gyökércsatorna teljes hosszában kell történjen, ezért szükség van a gyökércsatornák hosszának mérésére. Erre alkalmas speciális hosszbemérő eszköz: apex lokátor.

A gyökércsatornák tömése:
A csatornák tisztítását és megmunkálását követően végezzük el a gyökércsatorna rendszer tömését. Attól függően, hogy milyen súlyos volt a gyulladás, szükséges lehet egy ideig ideiglenes gyökértömést alkalmazni, mely egy fertőtlenítő hatású anyag.
A végleges gyökértömést többféle technikával végezhetjük. Leggyakrabban hideg lateral kondenzációs eljárást alkalmazunk. Az eljárás lényege, hogy a gumiszerű gyökértömő anyagot (guttapercha) hidegen juttatjuk a csatornákba és nyomással a csatornák falához préseljük. Bizonyos bonyolultabb esetekben nem ez a technika a legjobb választás, ekkor szükséges lehet egyéb, a gyökértömő anyagot meleg, még folyékony állapotban a gyökércsatornába juttató gyökértömési technikák alkalmazása.

A gyökérkezelt fogak végleges helyreállítása:
A gyökérkezelés során a fog kemény szöveteinek nagy részét eltávolítjuk, ezáltal a fog jelentősen meggyengül. Hosszú távú, tartós megoldás szükséges, melyek az esztétikát és a funkciót is helyreállítják és megvédik a maradék foganyagot a töréstől. Ilyen megoldások lehetnek a meglévő foganyagtól függően: betét (inlay, onlay), korona, csonkkiegészítő csapos műcsonk és korona.
Gyökérkezelés során felmerülő nehézségek:
A gyökérkezelések sikeressége szempontjából rendkívül fontos a fent említett lépések precíz végrehajtása. Ez nagyon eltérő nehézségű lehet, a csatornák számától, alakjától, a fog pozíciójától, valamint a gyulladás súlyosságától függően. Ezért bizonyos kezelések nagyon gyorsan kivitelezhetőek, míg más esetekben a kezelés akár másfél, két órát is igénybe vehet. Abban az esetben, ha a gyökértömés minősége nem megfelelő (pl.: pontatlan hosszúságban készítették, nem elég tömör) szükséges lehet a régi gyökértömések cseréje. Ebben az esetben a kezelés idejét megnyújtja, hogy a régi gyökértömő anyagot teljesen el kell távolítani a csatornarendszerből. Az újra gyökérkezelések során előzőleg elkövetett gyökércsatorna megmunkálási hibák kiküszöbölésére is szükség lehet. Ez sokszor nagyon bonyolult, hosszadalmas folyamat lehet, és némileg csökkentheti a beavatkozás sikerességét.