• 2509 Esztergom, Damjanich út 143.

Szájhigiénés kezelések és prevenció

 

A fogakon a fogmosást követően rögtön elindul a plakk képződés. Ilyenkor a fogakon lerakódások keletkeznek, ezt nevezzük foglepedéknek, plakknak. A nyál oldott ásványi anyagai sók formájában ki tudnak csapódni a lepedékben, így egy bizonyos idő után, ha a lepedék a fogon marad, létrejön a fogkő. A lepedékben és a fogkövön lévő baktériumoknak több káros hatása is van: fogszuvasodás, illetve ínygyulladás, fogágy gyulladás alakulhat ki.

Az ínygyulladás első jele a vérzés, sokszor komolyabb fájdalom, tünetek nélkül. Ha a szájhigiéniában nem következik be javulás, a gyulladás ráterjed az egész fogágyra is, ami hosszú évek múltán a fog meglazulásával, majd elvesztésével jár. Megfelelő szájhigiénével a foglepedék távol tartható, de a fogkő már csak fogorvosi műszerekkel távolítható el.

A fogkőeltávolítás során elsőként megtisztítjuk a fogakat egy ultrahangos eszközzel a rajtuk lévő lerakódásoktól, ehhez szükség szerint kézi műszereket is használunk. Ezt követően a fogakat lepolírozzuk, hogy mindenhol tökéletesen sima felszíneket kapjunk, melyen sokkal nehezebben telepszik meg újra a fogkő. Második lépésben segítünk megismerkedni az egyéni szájhigiéne eszközeivel és módjaival. Megtanítjuk a helyes fogmosást és a fogselyem használatot és személyre szabott fogápolási tanácsokat adunk.

A fogkőeltávolítás az esetek túlnyomó többségében minimális kellemetlenséggel jár, de szükség esetén az egész kezelés elvégezhető érzéstelenítésben is.
A fogkőeltávolítás szükségességére mindig felhívjuk a figyelmet a félévenkénti kontrollok alkalmával, de esetenként ennél gyakrabban is szükség lehet a fogak íny feletti és alatti alapos tisztítására.

A fogágybetegségnek a fogak elvesztése mellett az egész szerveztre gyakorolt negatív hatásai is vannak. Fogágybetegeknél a fogak és az íny között mély tasakok alakulnak ki, amelyek tele vannak speciális, anaerob baktériumokkal, amelyek a csontot direkt úton pusztítják és a vérkeringésen keresztül toxinokat juttatnak a szervezet egészébe. Ezáltal a fogágybetegség gócbetegség forrásaként is szerepelhet, ízületi gyulladást, hajhullást, bőrgyógyászati panaszokat okozhat.Bizonyos esetekben koraszülést, szív és érrendszeri problémákat idézhet elő. A cukorbetegséget súlyosbítja, illetve a kezelését megnehezíti, ha a fogágy gyulladt, tehát a fogágybetegség kezelése a diabétesz kezelését is nagyban megkönnyíti.

A korai fogágybetegség megállítható, de a már kialakult csontvesztés nem visszafordítható, ezért nagyon nagyon fontos a minél korábbi diagnózis és ennek ismeretében a fenntartó kezelés, mellyel tartós, gyulladásmentes állapot és a folyamat stagnálása érhető el.

 

 

Bővebben

Gyermekfogászat

 

Fogaink épségének megóvását nem lehet elég korán kezdeni!
Tudjuk, hogy az első találkozás a fogorvossal életre szóló élmény, éppen ezért óriási a fogorvos felelőssége. Nagyon fontos lenne, hogy a gyerekek minél fiatalabb korukban megismerkedjenek a fogorvossal és megbarátkozzanak a fogorvosi rendelő közegével. Szerencsés esetben a gyerekek első látogatása a fogorvosnál mindig ismerkedés, komolyabb beavatkozás ilyenkor nem történik. Bármilyen kezelés csak akkor kezdődhet el, ha a kicsi részéről kialakult a bizalom a kezelő orvos felé. Lehet hogy ez csak 3-5 alkalom után történik meg, ami persze anyagi és energia ráfordítás a szülő részéről (és az orvos részéről is), de megéri. Az állapotfelmérés eredményétől függően elmagyarázzuk, közösen megbeszéljük, hogy pontosan mit kellene tenni, hogy fogaik egészségesek maradjanak, illetve, hogy hogyan fogjuk meggyógyítani a beteg fogat. A gyerekeknél – és nálunk felnőtteknél is – a félelem a fogászattól nem csupán a fájdalomtól való félelemet jelenti, ugyanannyira félelmetes lehet a bizonytalanság, kiszolgáltatottság érzése és az ismeretlentől való félelem. Számunkra nagyon fontos, hogy már egészen kicsi korban is bizalmat ébresszünk a gyerekekben. Ha az első benyomás kedvező, akkor a kicsik bátran ülnek be a fogorvosi székbe. Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy az ittlétük alatt minden őket érdeklő kérdést megválaszoljuk. A picik bátorságát mindig meglepetés ajándékkal jutalmazzuk.

Rendelőnkben végzett gyermekfogászati kezelések:
⁃ barázdazárás
⁃ tejfog tömés
⁃ tejfog gyökérkezelés

Barázdazárás:
A mély rágófelszíni barázdákkal rendelkező fogakat nehéz tisztán tartani, az ott megrekedt ételmaradék a szuvasodás melegágyát képzi. A gyerekek sokszor nehezen férnek hozzá hátsó fogaikhoz, sokszor a fogmosási technikájuk sem tökéletes még, ezért ezeknek a fogaknak a szuvasodása gyakran bekövetkezik. A barázdazárás lényege, hogy a szuvasodásra hajlamos mélyen barázdált fogfelszínt megtisztítjuk, majd feltöltjük egy speciális folyékony tömőanyaggal, amely lezárja a barázdarendszert és egy jól tisztítható fogfelszínt hoz létre, védelmet biztosít a szuvasodással szemben, akár hosszú éveken át. Barázdazárást frissen előtört fogak esetében célszerű végezni (a kibújást követő fél éven belül), ellenkező esetben a barázdarendszer érintetlensége nem garantálható és előfordulhat, hogy a beavatkozással szuvasodást okozó kórokozókat “betonozunk” be. A már elszíneződött barázdarendszer kezelésére használjuk a kiterjesztett barázdazárást. Ennek során egy nagyon finom fúró segítségével, minimális foganyag veszteséggel feltárjuk a barázdát és ezután zárjuk le folyékony tömőanyaggal.

Tejfog tömés:
Ha egy tejfog kilyukadt, azt ugyanúgy kezelni kell, mintha maradandó fogról lenne szó, hiszen a szájüregben folyamatosan termelődnek és terjednek a baktériumok, ezzel veszélyeztetve a már maradandó fogakat is. Nagyon fontos a korai felismerés jelentősége, hiszen egy erősen destruált, szuvas tejfogat nehezen tudunk betömni a fog elhalásának veszélye miatt.

Tejfog gyökérkezelés:
Sajnos gyakran előfordul, hogy egy mélyen szuvas tejfog gyökerében (fogbelében) gyulladás jön létre. Ennek tünete lehet a nagyon komoly kínzó fájdalom, mely nem hagyja aludni a gyermeket. Sokszor előfordul, hogy a tejfog elhalását követően a fog mellett az ínyen pukli alakul ki, amelyből genny is ürülhet. Ilyenkor a fogfelszínen keresztül megnyitjuk a fogacskát és kitisztítjuk a gyökereit, ezzel megszüntetve, csökkentve a gyulladást. A kezelés befejezése egy tömés, amellyel visszazárjuk a megnyitott fogat. A tömés alá egy gyógyszeres paszta kerül, hogy a bent maradt baktériumok is elpusztuljanak.

Bővebben

Esztétikai fogászat és fogmegtartó kezelések

 

Esztétikai fogászat

Az igényes fogászati ellátás nem merül ki a rágóképesség helyreállításában… a tökéletes funkció együtt kell járjon a kiváló esztétikummal. Ehhez elhivatottság, kiváló fogászati anyagok, manualitás, komoly szakmai felkészültség szükségeltetik.

Kezeléseink során minden esetben erre törekszünk.

Tömések: A fog tömésére általában kisebb és közepes fogszuvasodás vagy

sérülés következtében kialakuló foganyaghiány esetében kerül sor. Esztétikus töméseink kiváló minőségű fényre kötő kompozitból készülnek, teljes mértékben igazodva az eredeti fogszínhez.

Betétek: A betéteket olyan esetben alkalmazzuk, amikor a meglévő foganyag már olyan kevés, hogy tartása nem elegendő egy hagyományos tömés elkészítéséhez, de szeretnénk a fogból minél kevesebbet feláldozni. A betét, olyan szilárd tömésfajta, amelyet fogtechnikus készít el, lenyomat alapján. Kiterjedése alapján megkülönböztetünk inlay-ket (kisebb méretű) és onlay-kat (nagyobb méretű, pótolja a rágófelszíni csücsköket is). Anyagát tekintve készülhet fogászati kompozitból, porcelánból és aranyból. Előnye a hagyományos töméssel szemben, hogy sokkal ellenállóbb a rágás során fellépő erőhatásokkal szemben, belső szerkezete rendezettebb és nem zsugorodik a fogba helyezést követően, így abban feszülést nem okoz. Szépen megmunkálható, így tökéletesen élethű formát ad a fognak. Nem színeződik el, nem korrodál, nem oldódik és így nem is allergizál. Gyökérkezelés után, a fog koronai részének helyreállításakor is gyakran készül betét, hiszen a kezelés során a fogak a nagy foganyag veszteség miatt sokszor meggyengülnek, könnyebben törhetnek. Az Inlay/onlay készítése a tömés és a korona közötti „átmenet”, amely tökéletes esztétikai és funkcionális eredményt ad.

Porcelán és direkt héjak:

Héjakkal a fogak színét, formáját tökéletesíthetjük. Alkalmazhatóak a tág fogközök szűkítésére, illetve a metszőfogak balesetes éltörésének restaurálására is.

Héjakkal a mosoly egységesebb lesz, változtathatunk akár a fogak hosszán, szélességén, domborúságán, és bizonyos mértékben korrigálhatjuk a fogak állását is, beljebb, vagy kijjebb is helyezhetjük őket a fogívben.

Direkt és indirekt héj esetében is a fogak orcai felszínét kell megmunkálni, a készítendő héj anyagától és az adott szituációtól függően 0,3-0,8mm mélységben. Ezt a hiányzó részt pótoljuk vagy egy ülésben rögtön az előkészítés után tömőanyaggal (direkt héj) vagy lenyomatvételt követően a fogtechnikai labor által elkészített porcelán restaurációval (indirekt héj). Ezt egy következő ülés során rögzítjük a fogon egy speciális ragasztó segítségével.

A héjak készítése azonban nem minden esetben javasolható. Ha a fog két oldalról tömött, a régi tömések eltávolítása és a külső felszín preparálása után általában már olyan nagy a hiányzó foganyag mennyisége, hogy héj helyett sokszor inkább korona készítését javasoljuk.

Fémmentes porcelán korona:

Korona készítésekor a fog már olyan mértékben károsodott, hogy töméssel, vagy betéttel a hiányzó részeket már nem lehet pótolni. Ilyekor a fogat kb 1-1.5mm mélységben körbe kell csiszolnunk, és a magasságából is legalább ennyit el kell vennünk. A csonkról ezután lenyomatot veszünk és ideiglenes műanyag koronát készítünk, amíg a végleges fogpótlás el nem készül.

Minden korona szerkezetileg két részből áll, a csonkra pontosan illeszkedő, a preparációs szélig érő vázból és az arra készülő fogszínű és fog formájú leplezésből.

A váz anyaga szerint megkülönböztetünk fémvázas (speciális fogászati, nikkelmentes fémötvözet, arany) vagy fémmentes (cirkónium, porcelán) koronákat.

A hagyományos fémkerámia koronák fém alapja, amire a porcelánt égetik, nem engedi át a fényt. Fémmentes koronák esetében a fény akadálytalanul jut be a fogba, ami a fognyaknál és az íny szélénél visszasugározódik. Ezek a területek világosabbak és élettelibb színűek lesznek, az ínyszél szép rózsaszínű marad. Nagy előnyük, hogy megbízhatóbban tudjuk a fogakhoz rögzíteni őket és szemben a fémötvözetekkel, nem allergizálnak.

 

A gyökérkezelés

A gyökérkezelés szó sajnos sokunknak fájdalmat, gócbetegséget, cisztát, letört fogat, sok szenvedés után foghúzást juttat eszünkbe. Ez nem alaptalan, hiszen a tökéletes gyökérkezelés – főleg a hátsó fogaknál – az egyik legnehezebben kivitelezhető fogászati beavatkozás. Sokszor egyszerűbbnek tűnik a fájós fogat kihúzni. Egy fog elvesztése azonban sok bajjal járhat. Bedőlnek a szomszéd fogak, kiemelkedik a szemben lévő fog, ínytasak alakulhat ki a fog mellett, egyoldalivá válhat a rágás, állkapocsizületi problémák merülhetnek fel (pl.kattogás, fájdalom). Egy hiányzó fog pótlása költséges lehet és ép fogak lecsiszolásával is járhat!

Célja:
Gyökérkezeléssel a súlyosan károsodott fogakat megőrizhetjük, funkciójukat helyreállíthatjuk.
Okai:
A gyökérkezelés leggyakoribb oka, hogy a fogszuvasodást okozó baktériumok olyan mélyre terjednek a fog kemény szöveteiben, hogy elérik fogbél üregét és a fogbél baktériumokkal fertőződik, begyullad, majd a gyulladás következtében elhal. A fogbél gyulladása később tovább terjedhet a fogat tartó csontszövet felé, súlyos gyulladást kialakítva, mely a fog elvesztését is okozhatja. Baleset következtében letört fogak esetében is szükség lehet gyökérkezelésre, ilyenkor sérülhet és baktériumokkal fertőződhet a fogbél.Továbbá fogágybetegség következtében, a fog tartó szerkezete felől is fertőződhet a fogbél.

A gyökérkezelés folyamata:
A kezelést teljes fájdalommentességet biztosító érzéstelenítésben hajtjuk végre. Érzéstelenítést követően a fogat izoláljuk a szájüregben lévő baktériumoktól, nyáltól és a fog üregrendszerét mechanikailag, kémiailag tisztítjuk. Ezen tisztítási folyamat során eltávolítjuk a fogbél üregében lévő ér és ideg képleteket, valamint az üregrendszerben lévő és az üregrendszer falába beivódott baktériumokat. Minél súlyosabb a gyulladásos folyamat annál mélyebben ivódnak be a baktériumok a gyökércsatornák falába. Ebből következik, hogy különböző esetekben különböző mértékben szükséges a gyökércsatornák falának tisztítása. Mélyebben kell tisztítani a csatorna falait elhalt fogak esetében vagy ha az előzetes röntgen felvételen krónikus gyulladásra utaló jeleket látunk. Ez több időt igényelhet, mely a kezelési időt növeli. Ezért egy súlyos gyulladásban lévő fog gyökérkezelése akár egy- másfél órán át is tarthat. A gyökércsatorna mechanikai tisztítását gyökérkezelő tűkkel végezzük, melyek lehetnek kézi és speciális gépi meghajtásúak. A kémiai tisztítást speciális kanülökkel bejuttatott fertőtlenítő szerekkel végezzük. A gyökérkezelés folyamata a gyökércsatorna teljes hosszában kell történjen, ezért szükség van a gyökércsatornák hosszának mérésére. Erre alkalmas speciális hosszbemérő eszköz: apex lokátor.

A gyökércsatornák tömése:
A csatornák tisztítását és megmunkálását követően végezzük el a gyökércsatorna rendszer tömését. Attól függően, hogy milyen súlyos volt a gyulladás, szükséges lehet egy ideig ideiglenes gyökértömést alkalmazni, mely egy fertőtlenítő hatású anyag.
A végleges gyökértömést többféle technikával végezhetjük. Leggyakrabban hideg lateral kondenzációs eljárást alkalmazunk. Az eljárás lényege, hogy a gumiszerű gyökértömő anyagot (guttapercha) hidegen juttatjuk a csatornákba és nyomással a csatornák falához préseljük. Bizonyos bonyolultabb esetekben nem ez a technika a legjobb választás, ekkor szükséges lehet egyéb, a gyökértömő anyagot meleg, még folyékony állapotban a gyökércsatornába juttató gyökértömési technikák alkalmazása.

A gyökérkezelt fogak végleges helyreállítása:
A gyökérkezelés során a fog kemény szöveteinek nagy részét eltávolítjuk, ezáltal a fog jelentősen meggyengül. Hosszú távú, tartós megoldás szükséges, melyek az esztétikát és a funkciót is helyreállítják és megvédik a maradék foganyagot a töréstől. Ilyen megoldások lehetnek a meglévő foganyagtól függően: betét (inlay, onlay), korona, csonkkiegészítő csapos műcsonk és korona.
Gyökérkezelés során felmerülő nehézségek:
A gyökérkezelések sikeressége szempontjából rendkívül fontos a fent említett lépések precíz végrehajtása. Ez nagyon eltérő nehézségű lehet, a csatornák számától, alakjától, a fog pozíciójától, valamint a gyulladás súlyosságától függően. Ezért bizonyos kezelések nagyon gyorsan kivitelezhetőek, míg más esetekben a kezelés akár másfél, két órát is igénybe vehet. Abban az esetben, ha a gyökértömés minősége nem megfelelő (pl.: pontatlan hosszúságban készítették, nem elég tömör) szükséges lehet a régi gyökértömések cseréje. Ebben az esetben a kezelés idejét megnyújtja, hogy a régi gyökértömő anyagot teljesen el kell távolítani a csatornarendszerből. Az újra gyökérkezelések során előzőleg elkövetett gyökércsatorna megmunkálási hibák kiküszöbölésére is szükség lehet. Ez sokszor nagyon bonyolult, hosszadalmas folyamat lehet, és némileg csökkentheti a beavatkozás sikerességét.

 

Bővebben

Digitális röntgen diagnosztika

 

Rendelőnkben rutinszerűen alkalmazott képalkotó vizsgálati módszer a röntgen. Mint a szakszerű fogászati ellátás első lépése, nélkülözhetetlen a pontos diagnózis felállításához. Digitális röntgen készüléket használunk, amely a szervezetet kevésbé terheli meg, ugyanis kisebb sugárdózissal készít felvételeket. Az analóg felvételekhez képest összehasonlíthatatlanul szebb, részletgazdagabb, pontosabb képet ad. Környezet- és egészségvédelmi szempontból is jobb a digitális röntgen berendezés használata, hiszen nincs szükség veszélyes vegyszerek használatára az előhíváshoz. Az elkészített felvétel pár másodpercen belül megjelenik a számítógép képernyőjén, ahol egy speciális program segítségével azonnal ki is tudjuk értékelni. Lehetőség van kérdéses területek nagyítására, kontraszt és élesség állítására, távolságok mérésére. A röntgen felvételeknek digitális formában való tárolása nagyban megkönnyíti a páciensek követését, ami rendkívül fontos a prognózis, valamint a terápia szempontjából. Az elkészült felvételeket kérésre bármikor elküldjük e-mailben vagy cd-re írva átadjuk. Rendelőnkben többféle intraorális és extraorális röntgen felvétel készítésére van lehetőség.

Hagyományos, intraorális felvételek:
• Periapicalis (1-3 fogra kiterjedő)
• Teljes státusz
• Carieskereső
• Ráharapásos

Extraorális felvételek:
• Panoráma (OP)
• Panoráma Sinus
• PA sinus
• oldalirányú teleröntgen

 

Bővebben