• 2509 Esztergom, Damjanich út 143.

 

Fogaink épségének megóvását nem lehet elég korán kezdeni!
Tudjuk, hogy az első találkozás a fogorvossal életre szóló élmény, éppen ezért óriási a fogorvos felelőssége. Nagyon fontos lenne, hogy a gyerekek minél fiatalabb korukban megismerkedjenek a fogorvossal és megbarátkozzanak a fogorvosi rendelő közegével. Szerencsés esetben a gyerekek első látogatása a fogorvosnál mindig ismerkedés, komolyabb beavatkozás ilyenkor nem történik. Bármilyen kezelés csak akkor kezdődhet el, ha a kicsi részéről kialakult a bizalom a kezelő orvos felé. Lehet hogy ez csak 3-5 alkalom után történik meg, ami persze anyagi és energia ráfordítás a szülő részéről (és az orvos részéről is), de megéri. Az állapotfelmérés eredményétől függően elmagyarázzuk, közösen megbeszéljük, hogy pontosan mit kellene tenni, hogy fogaik egészségesek maradjanak, illetve, hogy hogyan fogjuk meggyógyítani a beteg fogat. A gyerekeknél – és nálunk felnőtteknél is – a félelem a fogászattól nem csupán a fájdalomtól való félelemet jelenti, ugyanannyira félelmetes lehet a bizonytalanság, kiszolgáltatottság érzése és az ismeretlentől való félelem. Számunkra nagyon fontos, hogy már egészen kicsi korban is bizalmat ébresszünk a gyerekekben. Ha az első benyomás kedvező, akkor a kicsik bátran ülnek be a fogorvosi székbe. Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy az ittlétük alatt minden őket érdeklő kérdést megválaszoljuk. A picik bátorságát mindig meglepetés ajándékkal jutalmazzuk.

Rendelőnkben végzett gyermekfogászati kezelések:
⁃ barázdazárás
⁃ tejfog tömés
⁃ tejfog gyökérkezelés

Barázdazárás:
A mély rágófelszíni barázdákkal rendelkező fogakat nehéz tisztán tartani, az ott megrekedt ételmaradék a szuvasodás melegágyát képzi. A gyerekek sokszor nehezen férnek hozzá hátsó fogaikhoz, sokszor a fogmosási technikájuk sem tökéletes még, ezért ezeknek a fogaknak a szuvasodása gyakran bekövetkezik. A barázdazárás lényege, hogy a szuvasodásra hajlamos mélyen barázdált fogfelszínt megtisztítjuk, majd feltöltjük egy speciális folyékony tömőanyaggal, amely lezárja a barázdarendszert és egy jól tisztítható fogfelszínt hoz létre, védelmet biztosít a szuvasodással szemben, akár hosszú éveken át. Barázdazárást frissen előtört fogak esetében célszerű végezni (a kibújást követő fél éven belül), ellenkező esetben a barázdarendszer érintetlensége nem garantálható és előfordulhat, hogy a beavatkozással szuvasodást okozó kórokozókat “betonozunk” be. A már elszíneződött barázdarendszer kezelésére használjuk a kiterjesztett barázdazárást. Ennek során egy nagyon finom fúró segítségével, minimális foganyag veszteséggel feltárjuk a barázdát és ezután zárjuk le folyékony tömőanyaggal.

Tejfog tömés:
Ha egy tejfog kilyukadt, azt ugyanúgy kezelni kell, mintha maradandó fogról lenne szó, hiszen a szájüregben folyamatosan termelődnek és terjednek a baktériumok, ezzel veszélyeztetve a már maradandó fogakat is. Nagyon fontos a korai felismerés jelentősége, hiszen egy erősen destruált, szuvas tejfogat nehezen tudunk betömni a fog elhalásának veszélye miatt.

Tejfog gyökérkezelés:
Sajnos gyakran előfordul, hogy egy mélyen szuvas tejfog gyökerében (fogbelében) gyulladás jön létre. Ennek tünete lehet a nagyon komoly kínzó fájdalom, mely nem hagyja aludni a gyermeket. Sokszor előfordul, hogy a tejfog elhalását követően a fog mellett az ínyen pukli alakul ki, amelyből genny is ürülhet. Ilyenkor a fogfelszínen keresztül megnyitjuk a fogacskát és kitisztítjuk a gyökereit, ezzel megszüntetve, csökkentve a gyulladást. A kezelés befejezése egy tömés, amellyel visszazárjuk a megnyitott fogat. A tömés alá egy gyógyszeres paszta kerül, hogy a bent maradt baktériumok is elpusztuljanak.