• 2509 Esztergom, Damjanich út 143.

 

A fogakon a fogmosást követően rögtön elindul a plakk képződés. Ilyenkor a fogakon lerakódások keletkeznek, ezt nevezzük foglepedéknek, plakknak. A nyál oldott ásványi anyagai sók formájában ki tudnak csapódni a lepedékben, így egy bizonyos idő után, ha a lepedék a fogon marad, létrejön a fogkő. A lepedékben és a fogkövön lévő baktériumoknak több káros hatása is van: fogszuvasodás, illetve ínygyulladás, fogágy gyulladás alakulhat ki.

Az ínygyulladás első jele a vérzés, sokszor komolyabb fájdalom, tünetek nélkül. Ha a szájhigiéniában nem következik be javulás, a gyulladás ráterjed az egész fogágyra is, ami hosszú évek múltán a fog meglazulásával, majd elvesztésével jár. Megfelelő szájhigiénével a foglepedék távol tartható, de a fogkő már csak fogorvosi műszerekkel távolítható el.

A fogkőeltávolítás során elsőként megtisztítjuk a fogakat egy ultrahangos eszközzel a rajtuk lévő lerakódásoktól, ehhez szükség szerint kézi műszereket is használunk. Ezt követően a fogakat lepolírozzuk, hogy mindenhol tökéletesen sima felszíneket kapjunk, melyen sokkal nehezebben telepszik meg újra a fogkő. Második lépésben segítünk megismerkedni az egyéni szájhigiéne eszközeivel és módjaival. Megtanítjuk a helyes fogmosást és a fogselyem használatot és személyre szabott fogápolási tanácsokat adunk.

A fogkőeltávolítás az esetek túlnyomó többségében minimális kellemetlenséggel jár, de szükség esetén az egész kezelés elvégezhető érzéstelenítésben is.
A fogkőeltávolítás szükségességére mindig felhívjuk a figyelmet a félévenkénti kontrollok alkalmával, de esetenként ennél gyakrabban is szükség lehet a fogak íny feletti és alatti alapos tisztítására.

A fogágybetegségnek a fogak elvesztése mellett az egész szerveztre gyakorolt negatív hatásai is vannak. Fogágybetegeknél a fogak és az íny között mély tasakok alakulnak ki, amelyek tele vannak speciális, anaerob baktériumokkal, amelyek a csontot direkt úton pusztítják és a vérkeringésen keresztül toxinokat juttatnak a szervezet egészébe. Ezáltal a fogágybetegség gócbetegség forrásaként is szerepelhet, ízületi gyulladást, hajhullást, bőrgyógyászati panaszokat okozhat.Bizonyos esetekben koraszülést, szív és érrendszeri problémákat idézhet elő. A cukorbetegséget súlyosbítja, illetve a kezelését megnehezíti, ha a fogágy gyulladt, tehát a fogágybetegség kezelése a diabétesz kezelését is nagyban megkönnyíti.

A korai fogágybetegség megállítható, de a már kialakult csontvesztés nem visszafordítható, ezért nagyon nagyon fontos a minél korábbi diagnózis és ennek ismeretében a fenntartó kezelés, mellyel tartós, gyulladásmentes állapot és a folyamat stagnálása érhető el.